Ben jij leidinggevende of projectleider en wil je graag meer weten over hoe je kunt omgaan met alles wat er tussen mensen gebeurt? Of ben je trainer, facilitator of adviseur en wil jij je daarnaast graag ontwikkelen op het gebied van teamcoaching? De leergang Teamcoaching is geschikt voor leidinggevenden en professionals die basisvaardigheden teamcoaching willen leren toepassen in hun eigen context.
Leergang Teamcoaching: basisvaardigheden teamcoachen voor leidinggevenden en professionals
Opbouw van de Cursus Teamcoaching
Gedurende een half jaar werk je in een serie van vijf lesdagen aan je teamcoachvaardigheden. De lesdagen bereidt je voor met de lesstof die te vinden is in bijbehorend ‘Kookboek voor teams’ en een reader die je tijdens de eerste lesdag ontvangt. Na iedere les pas je het geleerde toe in je eigen context. Die ervaring breng je in bij de volgende lesdag, om daarop voort te bouwen en de volgende vaardigheden eraan toe te voegen.
Praktijkgerichte Training Teamcoaching
Gedurende de leergang volg je de fasen van teamontwikkeling: junior groepen, senior groepen, junior teams, senior teams, conflictteams, regressieve en stagnerende teams. Alle interventies oefen je in de deelnemersgroep, zodat je de effecten aan den lijve ervaart. Je ontvangt directe feedback van de andere cursisten en van de opleider. Die feedback verwerk je in je leerdoelen voor je eigen praktijk en de ervaring die je daar op doet, verwerk je in de leerdoelen voor de volgende lesdag.
Wat is de Leergang Teamcoaching?
De leergang Teamcoaching is een leergang die is gestoeld op systeemdenken. Je leert kijken naar alles wat er tussen mensen gebeurt en daar leer je op interveniëren. In deze opleiding leer je dat te doen vanuit verbinding hoofd, hart en handen. En je leert je eigen lichaamsgewaarwordingen in te zetten om teams te laten leren.
Belangrijke vragen in de opleiding Teamcoaching:
-
Wat is systeemdenken en hoe kun je systeemdenken gebruiken bij teamcoaching?
-
Hoe kun je gezamenlijk eigenaarschap creëren in teams?
-
Welke interventies zijn nodig in welke fase van teamontwikkeling?
-
Waarom zou je jezelf inzetten bij teamcoaching en hoe doe je dat?
-
Wat is interocepsis en hoe kun je dat gebruiken bij teamcoaching?
-
Welke interactiepatronen kan ik zoal waarnemen in teams?
-
Wat kun je doen bij conflicten, regressie of stagnatie in teams?
"In 2022 volgden wij met een deel van ons team de opleiding tot het Coachen van Transitieteams. Een waardevolle training waar we veel aan hebben (gehad). Esther onderwierp ons aan een parallel leerproces waarbij zij optrad als onze teamcoach. Zij creëerde daarbij een veilige leeromgeving en tegelijk wist ze ons op scherp te stellen. De inhoud van de training hebben wij als inspirerend ervaren, net als de werkvormen: lekker veel oefenen waarbij we concrete vertaalslagen naar de praktijk maakten. Nogmaals bedankt, Esther!"
Pleuni de Kind, Director of Operations & Board Member
"Met passie, betrokkenheid en deskundigheid heeft Esther de essentie van teamcoaching in de training overgebracht. De trainingsopzet was helder, gelukkig weinig theorie en vooral ervaringsgericht leren. Voorts veel aandacht voor het parallelle proces en het effect van de eigen triggers in de begeleiding. Een aanrader voor iedereen die wil beginnen met teamcoachen. Ook voor gevorderden valt er genoeg te halen!"
Marc van der Tas, Teamcoach en trainer
Schrijf je in
De leergang Teamcoaching biedt een goede basis voor professionals die willen beginnen met het toepassen van teamcoachvaardigheden. Met korte feedbackloops waardoor een hoge leerdichtheid ontstaat met nadruk op ieders eigen cases, korte theoretische inleidingen en meteen toepassen in de eigen context, helpt deze leergang je om je teamcoachcompetenties te ontwikkelen en meteen een start te kunnen maken met de effectieve interventies.
Praktische zaken
Data 2025 11 feb, 11 mrt, 8 april, 5 mei, 19 juni
Data najaar 2024 12 sept, 30 sept, 7 nov, 29 nov '24, 16 jan '25
Lestijden 9.00 – 16.30 uur
Kosten € 2.500,-, ex btw
Locatie Joos Banckersweg 7-3 in Amsterdam
Lunch, koffie & thee, cursusmateriaal en het boek Kookboek voor teams zijn inbegrepen in de kosten. Na aanmelding volgt praktische informatie en de factuur voor betaling.
"Een echte aanrader voor iedereen die graag teamcoach wil worden. Maar ook voor iedereen die een trekkersrol heeft en samen met een team/groep professionals wilt werken aan: een gezamenlijke meetlat stellen, systeemdenken, het creëren van eigenschap voor inhoud-proces-procedure. Met specifieke aandacht voor M1en M2 teams, conflict teams en regressieve teams. Het heeft geleerd beter te observeren van teamdynamiek, patronen te herkennen, en deze op een veilige manier bespreekbaar te maken. Maar ook durven te vertrouwen op wat je voelt om dit als kompas of instrument in te zetten in het proces. Dit heeft geleid tot waardevolle inzichten, gevoel van zelfvertrouwen, kracht en inspirerend leiderschap!"
Yodit Jacob, Projectleider
Dag 1
Introductie teamcoaching, intake vanuit verbinding hoofd, hart, gevoel, ervaren hoe werken vanuit Presence werkt.
Dag 2
Wat zie je in het hier en nu in een team? Hoe laat je het team zien hoe ze omgaan met eigenaarschap en hoe leer je hen dat samen op te pakken?
Dag 3
Je kijkt naar interactiepatronen in teams, gaat patronen benoemen en coachen, zodat het team zelf hun patronen gaat zien.
Dag 4
Het voelen staat centraal: wat voel je bij het werken in het parallelproces, hoe kun je dat inzetten bij het coachen op hun opvattingen zodat teams daar een draai in kunnen maken.
Dag 5
Je leert welke dynamieken die spelen bij teams met conflicten of bij teams die regressief gedrag vertonen (verwaarloosde teams). Voor het coachen van deze teams heb je verbinding met jezelf nodig. Je vraagt jezelf af: ‘Wat doet het team bij mij, met welk effect?’ Deze informatie betrek je bij je interventies.
Programma
Leerdoelen
Leerdoelen van de opleiding:
-
Systeemdenken kunnen gebruiken bij teamcoaching
-
In staat zijn eigenaarschap te creëren voor inhoud, proces, procedure
-
In staat zijn de basisvaardigheden teamcoaching toe te passen
-
Interactiepatronen in teams waarnemen
-
Weten wat interocepsis is en dat kunnen inzetten bij teamcoaching
-
Systemische vragen kunnen stellen
-
Interventies kunnen toepassen bij gezonde teamontwikkeling
Na afloop van de leergang Teamcoaching ben je in staat om:
-
Teamcoachinterventies toe te passen in je eigen context
-
Teams te benaderen vanuit systeemdenken
-
Verschil te benoemen tussen inhoud, proces en procedures
-
Interactiepatronen in doen waar te nemen in teams
-
Verschil tussen conflicten, regressie en stagnatie in teams waar te nemen
-
Eigen lichaamsbewustzijn in te zetten voor het ontwikkelen van teams
Unieke kenmerken van de opleiding
Het unieke van de leergang Teamcoaching is het hoge gehalte aan ervarend leren, wat wordt toegepast in het parallelproces. Dit betekent dat je als deelnemer in de praktijk ervaart wat de effecten van interventies zijn, waardoor je leert door te doen. Je ontwikkelt je vermogen om met je interocepsis te werken: je neemt je lichaamsgewaarwordingen mee in de interventies die je toepast. Daarvoor is het nodig dat je werkt vanuit Presence. Een ander uniek kenmerk van de opleiding Teamcoaching is de belangrijke rol die systeemdenken inneemt. Je leert systeemvragen stellen, patronen waarnemen en daar je interventies op te baseren. Dit alles vindt plaats in een persoonlijke, veilige setting, waardoor leren optimaal mogelijk is.