top of page

Veel organisaties worstelen met de vraag: hoe zorgen we voor sociale veiligheid en gaan we om met intern ongewenst gedrag? Iedereen is het erover eens dat intern ongewenst gedrag niet mag, maar toch gebeurt het. Maar wat is het eigenlijk? Ongewenst gedrag zijn zaken zoals: verbale agressie, pesten, bedreiging, intimidatie, seksuele intimidatie, discriminatie, fysieke agressie. Denk bijvoorbeeld aan iemand niet meevragen voor de lunch, ogen rollen als een specifieke collega praat, spullen verstoppen of een collega negeren in de groepsapp. Een eenmalige grap kan doorgaan voor plagen, maar iemand herhaaldelijk voor gek zetten valt onder pesten.

Aanpak Sociale Veiligheid

Wat is de Aanpak Sociale Veiligheid van het Amsterdam Transition Institute?

Onze Aanpak Sociale Veiligheid bestaat uit drie opties waar je uit kunt kiezen voor het voorkomen en verminderen van intern ongewenst gedrag:

  1. Webinar Quickscan Beïnvloeden arbeidsomstandigheden;

  2. Aanpak Voorkomen van Intern ongewenst gedrag, gericht op het op teamniveau handen en voeten geven aan protocollen Grensoverschrijdend gedrag;

  3. Aanpak Omgaan met ongewenst gedrag: er heeft zich een incident voorgedaan met een melding en dat heeft ook impact op het team (betrokkenen, omstanders en leidinggevende). Hoe gaat dit team verder?

Gevolgen van intern ongewenst gedag

De gevolgen van intern ongewenst gedrag zijn groot voor de gezondheid en inzetbaarheid van werknemers. Bijna de helft van de werknemers die het raakt, is hierdoor van slag en mentaal minder fit. Een deel hiervan valt uit en een ander deel functioneert minder goed op het werk. Medewerkers vinden het lastig om intern ongewenst te melden bij collega’s en/of leidinggevenden. Ook collega’s van medewerkers (omstanders) vinden het moeilijk om dit te melden, bang om er onderdeel van te worden. Medewerkers die de veroorzaker zijn, zijn zich hier vaak niet van bewust. Ze hebben niet in de gaten wat de mentale impact is voor hun collega. En wat voor negatieve invloed dit heeft op de werksfeer.

Ervaring Arbeids-& Organisatie deskundigheid

Onze Arbeids- & Organisatie adviseurs hebben meer dan 30 jaar ervaring in het ondersteunen van bedrijven die ongewenst gedrag willen aanpakken.

Deze ervaring heeft het Amsterdam Transition Institute verwerkt in een Aanpak Ongewenst Gedrag.

Dag 1

Introductie teamcoaching, intake vanuit verbinding hoofd, hart, gevoel, ervaren hoe werken vanuit Presence werkt.

Dag 2

Wat zie je in het hier en nu in een team? Hoe laat je het team zien hoe ze omgaan met eigenaarschap en hoe leer je hen dat samen op te pakken?

Dag 3

Je kijkt naar interactiepatronen in teams, gaat patronen benoemen en coachen, zodat het team zelf hun patronen gaat zien.

Dag 4

Het voelen staat centraal: wat voel je bij het werken in het parallelproces, hoe kun je dat inzetten bij het coachen op hun opvattingen zodat teams daar een draai in kunnen maken.

Dag 5

Je leert welke dynamieken die spelen bij teams met conflicten of bij teams die regressief gedrag vertonen (verwaarloosde teams). Voor het coachen van deze teams heb je verbinding met jezelf nodig. Je vraagt jezelf af: ‘Wat doet het team bij mij, met welk effect?’ Deze informatie betrek je bij je interventies.

Programma

Aanpak Omgaan met Intern ongewenst gedrag

Bij een team waar een incident heeft plaatsgevonden heeft dat meestal niet alleen veel impact op betrokkenen, maar ook op omstanders en op de leidinggevende. En het team moet door. Daarom is er naast een Aanpak die gericht is op het voorkomen van ongewenst gedrag ook een Aanpak die gericht is op nazorg. Leidinggevenden leren hoe ze teams kunnen begeleiden in het samen afspreken van professionele normen: welk gedrag vinden we acceptabel en welk gedrag niet. Ze leren omstanders en betrokkenen stap voor stap samen afspraken te maken over hoe ze vanaf nu met elkaar willen omgaan. Maar ook andere vragen komen langs, zoals: ‘Waar ging het mis?’, ‘Zijn er aanpassingen nodig van gemaakte afspraken over het toepassen van het protocol voor dit team?’, ‘Wat hebben omstanders waargenomen?’, ‘Wat doe je als je weer denkt iets waar te nemen van ongewenst gedrag?’.

 

Na afloop van deelname de Aanpak Omgaan met Intern Ongewenst Gedrag zijn leidinggevenden:

  • In staat afspraken met medewerkers te maken over wat zij gaan doen om ongewenst gedrag te signaleren, voorkomen en bespreekbaar te maken

  • Duidelijk in het uitdragen van de professionele norm: welk gedrag is hier acceptabel en welk gedrag niet?  

  • Bekwaam in het vertonen van voorbeeldgedrag: ze spreken medewerkers aan op ongewenst gedrag

Webinar Quickscan Beïnvloeden arbeidsomstandigheden

In een webinar van 2 uur gaan we met leidinggevenden in op aspecten van arbeidsomstandigheden die een risicofactor vormen voor het vóórkomen van intern ongewenst gedrag rol en op maatregelen die zij in hun eigen context kunnen nemen om intern ongewenst gedrag te voorkomen.

Na afloop van deelname de Webinar zijn leidinggevenden:

  • Bewust van signalen van ongewenst gedrag

  • Bekend met maatregelen die ze kunnen nemen om zoveel mogelijk intern ongewenst gedrag te voorkomen.

 

Aanpak Voorkomen Intern Ongewenst Gedrag

Om intern ongewenst gedrag aan te pakken spelen leidinggevenden een cruciale rol (Delphi-studie naar Risicofactoren en maatregelen intern ongewenst gedrag Arbeidsinspectie, 2022). Een leidinggevende die nog iets te ontwikkelen heeft, pakt ongewenst gedrag niet adequaat aan. Een leidinggevende die deze signalen serieus neemt, is de eerste persoon naar wie medewerkers toegaan als hen iets gebeurt.

Leidinggevenden leren een gesprek op de Plek der Moeite voeren met hun medewerkers. Ze leren hoe ze dit zo kunnen doen, dat ze bijdragen aan een cultuur van veiligheid. Dat vormt een bedding waarin mensen samen kunnen zoeken naar oplossingen die bijdragen aan een veilige samenwerking.  

Na afloop van deelname de Aanpak Voorkomen Intern Ongewenst Gedrag zijn leidinggevenden:

  • In staat lastige onderwerpen bespreekbaar te maken

  • Bekwaam in het maken van afspraken die door het hele team worden gedragen

  • Bewust van signalen van ongewenst gedrag

  • Bekend met maatregelen die ze kunnen nemen om zoveel mogelijk intern ongewenst gedrag te voorkomen.

bottom of page